CLC Romania
 
CLC Romania pe Facebook CLC Romania pe Facebook | CLC Romania pe Twitter Urmariti-ne pe Twitter | Abonare newsletter Aboneaza-te la newsletter |
Billy Graham - Duhul Sfant - nou la Editura CLC Romania
Eu însumi şi alţii câţiva

Eu însumi şi alţii câţiva

Nicolae Steinhardt

Preţul nostru: 22.30 RON

Detalii produs

Titlu original: Eu însumi şi alţi câţiva
ISBN: 973351182x
Număr pagini: 350
Codul produsului: 4212

Descrierea produsului

Cuvânt înainte de Ioan Pintea

Dintr-o „Notiţă autobiografică", destinată Dicţionarului scriitorilor evrei din România, apărută la Tel-Aviv, pe care o publicăm în Adenda la volumul de faţă, aflăm că N. Steinhardt este colaborator al Revistei Fundaţiilor Regale într-o primă perioadă - 1936-1939 - când, de fapt, îşi face şi debutul, sprijinit de Camil Petrescu, cu eseul „Elementele operei lui Proust", şi redevine într-o a doua perioadă - în 1945 - ca în 1946 să fie numit de Al. Rosetti în comisia pentru premierea tinerilor scriitori. Este dat afară de la „cea mai bună revistă interbelică a noastră", cum el însuşi o numeşte, la cererea lui George Călinescu, în noiembrie 1947.
N. Steinhardt şki dorit foarte mult, încă din timpul vieţii, să-şi vadă retipărite textele publicate în Revista Fundaţiilor Regale.

N. Steinhardt şi-a dorit foarte mult, încă din timpul vieţii, să-şi vadă retipărite textele publicate în Revista Fundaţiilor Regale. Dar n-a fost să fie aşa. Sau a fost, însă pe jumătate. În 1988 Editura Eminescu a alcătuit prin grija şi strădania (de preţuit şi invidiat, îmi spunea Steinhardt) poetei Viola Vancea, o ediţie de eseuri vechi şi noi", ciopârţite în fel şi chip de cenzură, sub titlul „Prin alţii spre sine". Un titlu fericit, dar cu un sumar nefericit (nu din pricina lectorului, se-nţelege) lipsit - o, tempora, o mores - de orice semnificaţie, în primul rând pentru autor, şi nu în cele din urmă pentru cititor. Această carte, cu toată bunăvoinţa şi strădania editorilor, a fost pentru Steinhardt un şoc nefericit: prilej de mâhnire, stupoare, supărare şi amărăciune. Spune Viola Vancea (în revista „22"): „Apariţia în această formă „prescurtată" cred că i-a accelerat sfârşitul. N. Steinhardt şi-a renegat cartea confesându-se celor apropiaţi".

Depun această mărturie pentru că i-am fost aproape autorului, înainte şi după apariţia acestui tom, care are totuşi cel puţin două calităţi: provocarea poftei nesăţioase după un scriitor interbelic de excepţie şi promovarea într-o lumină bună şi clară a câtorva din eseurile noi risipite prin cărţi şi reviste şi, de data aceasta, antologate sub numele lui N. Steinhardt.

În autograful dat mie, pe 18 decembrie 1988, N. Steinhardt scria întristat şi profund supărat, printre alte complimente: „Lui Ioan Pintea [...] această carte slută pe care o reneg. Cu gratitudine, ciudă şi afecţiune, smeritul necăjit autor, persecutat de zânele cele rele ale tiparului".

Cu mult timp înainte de apariţia volumului „Prin alţii spre sine", smeritul „necăjit autor" era, cel puţin în faţa mea, fericit. Fericit că, în sfârşit, textele aproape uitate de mulţi cititori, dar pe care cel ce le scrisese le iubea atât de mult, vor fi retipărite. îmi spunea, în desele noastre întâlniri de la Rohia şi în tainicele plimbări înspre Poiana Lighetului, că nădăjduia pentru ele o prefaţă de la Constantin Noica (care, din păcate, n-a mai fost scrisă, C. Noica trecând la cele veşnice între timp) şi că le găsise şi un titlu pe măsură: „Eu însumi şi alţi câţiva". Din textul Violei Vancea, publicat în revista „22", aflu că acest titlu a devenit nume de capitol şi în cele din urmă a fost scos definitiv din carte.

Fireşte, ediţia pregătită de N.Steinhardt pentru Editura Eminescu avea un alt sumar. Acest sumar nu mai poate fi respectat acum pentru că multe din textele cenzurate, după 1989 au apărut cu generozitate în alte volume, în alte culegeri de eseuri.

După apariţia cărţii la Editura Eminescu, evident cu titlul schimbat, nu l-am mai întrebat de ce titlul iniţial dispăruse cu desăvârşire, pentru că îmi era de ajuns amărăciunea (pe care i-o împărtăşeam) provocată de extirparea şi „fragmentarea" foarte multor „eseuri vechi", publicate de către N. Steinhardt nu numai în Revista Fundaţiilor Regale, dar şi în revista burgheză, Universul Literar ori Libertatea.

în mod paradoxal, apariţia acestei cărţi i-a adus fericitului monah nenumărate momente de ofuscare şi revoltă. Nici vorbă de întristata fericire, cum se spune la Pateric, ci mai degrabă înverşunare, silă şi nemulţumire.

Am considerat de datoria noastră să redăm cititorului, ştiind prea bine suferinţele autorului şi periplul textelor interbelice, această ediţie restrânsă, care cuprinde în mare parte eseuri, recenzii şi note, apărute în Revista Fundaţiilor Regale. Excepţie fac: „Un mare critic burghez: Eugen Lovinescu" („Revista burgheză"), „O problemă socială şi mondenă: Gambetta" („Libertatea"), „în jurul lui Proust" („Universul literar"). Am introdus şi o Adenda, necesară, credem noi, cititorului, în măsura fp care acesta are răgazul să mediteze asupra scriiturii (şi de ce nu, biografiei) dinainte şi după intrarea în monahismul ortodox al lui N. Steinhardt.

În final, spun cum am spus şi la editarea romanului "Călătoria unui fiu risipitor" (1995) că avem de-a face în această carte cu un altfel de Steinhardt. Nu cu Părintele Nicolae, nici cu monahul Delarohia, ci pur şi simplu cu eseistul deplin, împătimit de operă, autor, împrejurări politice, felurite ideologii şi dictaturi, preocupat mereu de relaţia - plină de învăţăminte folositoare, mai ales pentru vremea noastră - a insului, fie el scriitor sau personaj, cu istoria. -- IOAN PINTEA, mai, 2001, Chintelnic


Cuprins

Cuvânt înainte
O problemă literară
Neoclasicism? NeotradiţionaJism?
Un mare critic burghez: Eugen Lovinescu
Benda, Franţa şi Bizanţul
Romanul-fluviu al lui Georges Duhamel
sau limitele moderaţiunii
Flaubert sau romancierul
în jurul iui Proust
Elementele operei lui Proust
Personalitatea lui Andre" Gide
Andre Gide ca romancier
Huxley - teist şi romancier
Andre" Suarez contra barbarilor
Thomas Mann sau unde e locul artistului
O problemă socială şi mondenă: Gambetta
Lion Feuchwanger despre clica naţional-socialistă
Ştefan Zweig şi dictatura
Franţa vie: Peguy
„Les Fossoyeurs"
Diavolul prezent sau Malaparte în faţa războiului
Ultima piesă a lui Giraudoux
Cu privire la Benjamin Constant
Umbra lui Brutus
Liberalism
Note din Revista Fundaţiilor Regale

Bucureştiul nostru
Icoana Maicii Domnului
Numele străzilor
Monotonie şi exageraţie
Ludovic al XlV-lea pe ecran
în tovărăşia marilor gânditori
Arta, totală sau parţială
Romancierul I. Pellz
Philipps Oppenheim
Un scriitor, un om
Poeziile d-nei Hana Kawa
Proust şi teoreticienii
Pronosticuri academice franceze
în preajma unei premiere de Cocteau
Teoria nebuniei după Chesterton
Toscanini în Manhattan
Amintirea Iui Pitoeff
înfrângerea radical-socialiştilor
Pseudo-ştiinţa socială a literaţilor
La Bruyere (1645-1696)
Pascal sau Voltaire
Glorie veşnică lui Clemenceau
„Procesul" lui Kafka
Nuvelele d-lui Ştefanopol
Citind pe Courteline
Slove de martiri

ADENDA
Notiţă autobiografică
Pictura europeană la începutul veacului: Fernand Khnopff
Turgheniev
Fundoianu redivivus
Domnişoara Nastasia: o justificare
Citind despre pictura murală în epoca lui Matei Basarab
O pictură fenomenologică
Vraja lemnului

blog comments powered by Disqus

Vezi mai multe produse în categoriile următoare:

Produse > Cărţi > Eseuri, Biografii, Mărturii

Recenzii ale clienţilor pentru acest produs

Doreşti să scrii o recenzie la acest produs?
Numele dumneavoastră:
Recenzia dumneavoastră:

Vă rugăm să nu folosiţi acest formular pentru a trimite comenzi sau solicitări. Este probabil că nu veţi primi răspuns! Pentru comenzi, utilizaţi contul dumneavoastră. Pentru orice alte întrebări, folosiţi formularul de contact

Abonati-va la newsletter
Periodic trimitem prin e-mail noutati, oferte speciale, carti cu pret redus. Nu trimitem mai des de 3-4 ori pe luna. Va invitam sa va inscrieti pentru a primi notificari din partea noastra.

Clienţii care au cumpărat acest produs au mai cumpărat

Enciclopedia Învăţătorului - Idei pentru lecţiile biblice pentru copii - VT ~ Group Publishing
Mariti impactul predarii si faceti adevarurile din Vechiul Testament de neuitat pentru copii prin Enciclopedia invatatorului: idei pentru lectiile biblice pentru copii.
Preţul nostru:
20.00 RON

De la magie neagră la Cristos ~ Doreen Irvine
De la sărăcie la prostituție, de la Doreen la „Daring Diana”, de la dependența de droguri la închisoare, de la satanism la titlul de regină a vrăjitoarelor... O experiență extremă, care oferă speranță... mai ales celor ce consideră că au mers prea departe pentru a mai putea fi iertați.
Preţul nostru:
11.00 RON

Neaşteptata întorsătură a vieţii ~ David Jeremiah
„De ce asta?” „De ce mie?” „De ce acum?” Acesta este setul 'standard' de întrebări pe care și-l pun aproape toți oamenii care, la un moment dat al vieții lor tihnite, se confruntă cu sincope majore, cu întorsături radicale și neprevăzute produse de suferințe ce le provoacă adevărate seisme trupești și sufletești.
Preţul nostru:
25.00 RON

Virtuţi şi păcate ~ Doru Levi Ilioi
Numai omul are posibilitatea de a alege sa asculte de Dumnezeu sau sa I se opuna, ca urmare a faptului ca el nu a fost creat ca un robot, ci a primit o vointa libera sau, cum i se mai spune, liberal arbitru.
Preţul nostru:
22.00 RON

Cronicile din Narnia - Dulapul, leul şi vrăjitoarea, vol. 2 ~ C.S. Lewis
Peter, Susan, Edmund şi Lucy se ascund într-un dulap şi ajung într-o altă lume, cuprinsă de o iarnă aprigă, fără sfârşit.
Preţul nostru:
38.30 RON

Magazin Brasov: Str. Constantin Brâncoveanu 37, Brasov, 500120 | Tel./Fax: 0268 472474 | E-mail: [email protected] | Program: Luni-Vineri: 9:30-17:30; Sambata: 9:30-13:30
Magazin Timisoara: Calea Aradului 17, Ap. 4, Timisoara, 300629 | Tel./Fax: 0256 424664 | E-mail: [email protected] | Program: Luni-Vineri: 9:30-17:30; Sambata: 9:30-13:30
Contactează-ne
str. Constantin Brancoveanu 37, Brasov, 500132
0268 472474 (Luni-Vineri între orele 10:00 și 17:00)

Contact
Copyright © CLC Romania, 2003-2011
Metode de plată acceptate
Visa MasterCard MasterCard Securecode PayPal GeCAD E-Payment